Důlní strojírenská společnost (DSS), dnešní SUAS Technology, slaví 30 let. Na konci  roku uplyne 30 let od doby, kdy vznikla privatizací části údržby tehdejších Hnědouhelných dolů Březová. 

DSS svarec

 Na úplné začátky a rozjezd podnikání vzpomíná jeden ze zakladatelů DSS Jiří Beran.

„Období privatizace bylo hektické, kolem nás vznikaly další firmy, některé fungují dodnes, některé skončily v propadlišti dějin. Hned od počátku jsme nesli zodpovědnost za 300 lidí a snažili jsme se pro ně za každou cenu sehnat zakázky. Začínali jsme údržbou velkostrojů, důlních strojů a zařízení, stavěli jsme linky vysokého napětí a zároveň jsme hledali další výrobní programy. Jednou z našich dlouhodobých zakázek se stala výroba obytných kontejnerů ve spolupráci s německou firmou. Nebylo jednoduché sehnat kvalifikované lidi, ale tenhle problém se řeší dodnes. Léta jsme fungovali jako značkový servis firmy Komatsu, která vyrábí buldozery a zemní stroje, práce postupně přibývalo a jeli jsme naplno. V čele firmy jsme stáli tři společníci, kromě mě Otto Benda a Kurt Hoier. Zažili jsme spolu dobré časy i doby, kdy mohlo být líp. Nejhorší období jsem zažíval kolem roku 2009, kdy nastoupil neskutečný stres z obav, jestli firma bude dál mít zakázky, jestli se dokážu postarat o zaměstnance a dát jim práci. Nikdy jsme ale nejeli na 60 procent, nikdy jsme lidi neposílali domů. Později mi, jak já říkám, Bůh seslal Filipa Duška. Člověka, který dokáže řídit obchod, který je tělem i duší krizový manažer. Rozjeli jsme spolu výrobu převážně ocelových konstrukcí a díky našemu zázemí a zkušenostem se nám začalo dařit,“ popisuje Jiří Beran.

Pochvaluje si, že ve vedení firmy nikdy nezažil řevnivost nebo napjatou atmosféru, i přesto, že o adrenalinové chvilky nebyla nouze. Sám Jiří Beran přestal být jednatelem společnosti v roce 2018. „Nejdřív jsem ale do firmy zpět přivedl nynějšího šéfa SUAS Technology Martina Kováče, který začal spolupracovat s Filipem Duškem. A já jsem mohl jít do důchodu. Naše společnost se vrátila takzvaně pod křídla Sokolovské uhelné a později vznikla dnešní SUAS Technology, která pracuje nejen pro Sokolovskou uhelnou, ale i pro externí zákazníky. Obecně si myslím, že úroveň strojírenské výroby v kraji je vysoká, dodnes funguje nejen SUAS Technology, ale řada dalších strojírenských provozů,“ komentuje Jiří Beran.

Důlní strojírenská společnost vznikla v roce 1993 a od svého počátku využívá potenciálu i dlouholetých zkušeností vyplývajících ze strojírenské tradice regionu. Firma původně orientovaná především na servis a opravy těžební techniky díky své precizní a inovativní výrobě poměrně rychle expandovala i mimo Českou republiku. Svou nabídku postupně rozšířila o produkty s vysokou hodnotou, ať už jde o komplexní technologické celky, nebo náročnou strojírenskou výrobu a díky spojení s provozní údržbou Sokolovské uhelné a SUAS Servisní rovněž v oblasti montáží, servisu a údržby energetických a těžebních zařízení, dnes pod značkou SUAS Technology jako člen skupiny SUAS GROUP. „SUAS Technology je silnou firmou, která má dlouholeté kořeny v našem regionu, je pevně ukotvena na trhu a její hlavní devízou jsou kvalifikovaní a zkušení zaměstnanci. Proto můžeme nabídnout nejenom ověřenou kvalitu výroby na odpovídající úrovni, ale i komplexní dodávky v rozsahu návrhu, výroby, montáže a následující servis a údržbu zařízení zejména v oblasti dálkové pásové dopravy sypkých hmot, v energetickém, těžebním a chemickém průmyslu,“ vysvětluje Martin Kováč, jednatel SUAS Technology, a dodává: „V současnosti jsou v plném proudu opravy dílen v areálu ve Vintířově. Zlepší se tak pracovní prostředí pro naše lidi, a navíc to usnadní výrobní procesy. Tomu, abychom i do budoucna svou pozici upevňovali, napomáhá modernizace vybavení a nové technologie.“ Více informací o společnosti najdou zájemci na webu SUAS Technology.