Přívalový liják, který se prohnal v tomto týdnu Karlovarským krajem, zasáhl rovněž provozy společnosti Sokolovská uhelná. Zaměstnanci těžebního úseku v lomu Jiří během úterního večera a noci na středu 16. srpna pracovali na tom, aby se podařilo rychle řešit možné zaplavení části lomu.

„V první řadě jsme přestali těžit a ponechali technologie v provozu naprázdno, tedy pásové dopravníky, ale také velkostroje, které těží uhlí a skrývku. Následně se voda dostala do propojovacích elektroinstalačních beden, což způsobilo výpadky elektřiny. Vzhledem k tomu, že jsme potřebovali udržet v provozu čerpací stanice, pracovali jsme na tom i během noci, až jsme je zprovoznili a pokračovali v čerpání dotékající vody. Společně s elektromechaniky, lidmi z báňské přípravy a mistrem odvodnění, jsme se nezastavili celou noc. Na dispečinku odvodnění ve Svatavě jsme sledovali přírůstky vody v retencích v pravidelných časových intervalech. Na základě tohoto monitoringu všech našich čerpacích stanic jsme se připravovali na možné krizové scénáře v případě zaplavení čerpoven nebo rozvoden. Toto naštěstí nenastalo,“ vysvětlil Jiří Šenkýř, závodní lomů.

 

S přívalem vody měli plné ruce práce také hasiči na Vřesové. S přívalem vody měli plné ruce práce také hasiči na Vřesové. „Voda zaplavila sušárnu, budovu mletí uhlí, takzvaný Rectisol i část teplárny. Nasadili jsme čerpadla, která jsme měli k dispozici, a od úterního dopoledne do středečního rána jsme ze zaplavených objektů odčerpali celkem 1 860 000 litrů vody, podle výkonu čerpadel za dobu čerpání. Odčerpané vody bylo ale určitě více, protože stále přitékala,“ popsal Libor Malý, velitel hasičské jednotky Sokolovské uhelné.

 

„Velmi si vážíme nasazení a obětavosti lidí, kteří se zapojili do likvidace škod způsobených vodou bez ohledu na svůj volný čas a později i pokročilé noční hodiny. Děkujeme všem, že se nakonec povedlo společně problém zvládnout,“ zdůraznil David Najvar, místopředseda představenstva Sokolovské uhelné a SUAS GROUP. S poděkováním zaměstnancům za opětovné zprovoznění technologií se připojil i Pavel Francisko, člen představenstva skupiny.