Do lomů Sokolovské uhelné nemíří jen zaměstnanci těžebního úseku, ale také filmové štáby. Mezi vyhledávanými lokacemi pro natáčení se ocitl lom Jiří a Družba, ale také odkaliště u Vřesové či Pískový vrch.

 

filmari web

„Těžená hnědouhelná sloj i velkostroje jsou na pohled velmi působivé. Do lomových provozů, kde probíhá těžba, však z bezpečnostních důvodů nemůžeme pouštět veřejnost, ani filmaře. Proto jim nabízíme spíše lokality, kde už těžba skončila, případně místa, kde probíhá postupná rekultivace,“ vysvětlil závodní lomů Jiří Šenkýř.

Už na jaře letošního roku projevila zájem o natáčení na hrázi nádrže v Tatrovicích česká produkční společnost, která připravuje celovečerní film Rok vdovy. U přípravy těch nejlepších záběrů asistovali kromě filmařů zaměstnanci Sokolovské uhelné a SUAS GROUP, ale také dobrovolní hasiči. V létě si oblast výsypek na Sokolovsku pro změnu mapovali čeští producenti pro natáčení filmové pohádky.

Ve slunečných zářijových dnech se v blízkosti odkaliště u Vřesové natáčely záběry do videoklipu zpěvačky Báry Polákové, která přijela se svými hereckými kolegy Janem Cinou a Markem Adamczykem. V převlecích trávili před kamerou u odkaliště celé odpoledne.

Pískový vrch u Nového Sedla pro změnu zaujal jednoho z nejznámějších českých závodníků v disciplíně freestyle MTB Jakuba Vencla. Kromě natáčení klipu v tomto místě si mezinárodní hvězda v slope stylu naplánovala ve spolupráci se SUAS Transportation Service pořizovat záběry i v blízkosti odkaliště u Vřesové. A ještě během listopadu by se mělo natáčet opět v území po těžbě, které si vybrala tentokrát slovenská produkce pro přípravu dokumentu o jednom z umělců zabývajících se otázkami přežití lidské civilizace.