Letošní rok bude přelomovým v historii Sokolovské uhelné. Takové bylo hlavní téma pravidelných lednových setkání vedení společnosti se zástupci odborů v divizích firmy. První z nich proběhlo ve Vintířově. 

„Tento rok je totiž prvním, který zásadněji kopíruje výhled firmy," uvedl na setkání generální ředitel společnosti František Štěpánek s tím, že záměrem vedení firmy je především zajistit její stabilitu. „Nebyl by problém vše vyrabovat a skončit za pár let. Zájem o naše uhlí je, a s prodejem by rozhodně problém nebyl. Naší snahou ale je vytěžené uhlí zhodnotit vlastními silami, a místo toho, abychom skončili v roce 2020, se co nejvíce přiblížit k roku 2030."

Tato filozofie však, vedle managementu, klade i vysoké nároky na všechny zaměstnance firmy. Prodloužení životnosti lomů sice zajistí pracovní místa na mnohem delší dobu, než se původně počítalo, ale na druhou stranu i sníží roční tržby společnosti. A to se odrazí také v nákladové oblasti.  „Nejde totiž jen o to zvládnout tyto změny organizačně, ale také ekonomicky tak, aby nám zbyly prostředky na standardy odměňování zaměstnanců, na které jsme zvyklí z minulých let, i rezervy na případné mimořádné události," poukázal generální ředitel na lednové problémy s dodávkami ruského plynu do Evropy i technologickou náročnost vlastních provozů firmy. 

Nová vize prodloužení hranice těžby tak s sebou ponese i prodloužení moratoria na přijímání nových zaměstnanců. S výjimkou některých nedostatkových profesí se firma bude snažit hledat potřebné odborníky především ve vlastních řadách, včetně využití rekvalifikace nebo dalšího studia. „Cítíme povinnost se postarat o naše zaměstnance. A náš závazek, že nebude žádné propouštění platí, a platit bude," potvrdil odborářům Štěpánek.

Vedle strategických záměrů firmy dominovaly letošnímu setkání ve Vintířově také další otázky týkající se chodu samotné firmy. Počínaje obnovou vozového parku a konče bezpečností práce nebo investicemi. Jen v lomu Jiří tak v letošním roce firma plánuje proinvestovat přibližně 200 milionů korun, a tento rok bude také ve znamení zvýšené prevence úrazů na pracovišti. Z hlediska provozního se však většina věcí bude odehrávat v duchu dlouhodobé strategie Sokolovské uhelné. Vůbec poprvé v novodobé historii tak letos začne cíleně klesat těžba v lomech společnosti, první na řadě je lom Jiří. Uhlí, které nebude tím pádem směřovat na volný trh, naopak v následujících letech zamíří do vlastní elektrárny společnosti ve Vřesové.