Práce jsou z časového hlediska velmi náročné. Na kompletní kontrolu jednoho velkostroje mají pracovníci firmy pouhých třicet dnů, aby neovlivnili těžbu v lomech.

Už jen několik týdnů chybí do finiše letošních ročních oprav technologií v lomech Sokolovské uhelné. Během nich pracovníci divize Služby musí prověřit téměř šest desítek kusů těžební techniky. Letos poprvé roční opravy probíhaly za situace, kdy zpracovatelská část ve Vřesové neměla kompletní odstávku. 

Příprava na tuto každoroční rozsáhlou akci začala už v zimních měsících. Během nich byly v dílnách opraveny poškozené díly, a připraven byl veškerý materiál potřebný na samotné roční opravy. První z nich pak odstartovaly v průběhu března, poslední jsou plánovány na listopad. A letos budou o něco náročnější, než ty v předchozích letech. 

„Nesouvisí to ale nijak s tím, že Vřesová jela letos nepřetržitě. To se oprav nijak nedotklo, protože se musí udělat tak jako tak. Maximálně se v návaznosti na potřeby provozu nějaká oprava posunula o jeden nebo dva dny. Nic víc. Spíš ale jde o to, že v lomech přibývá technika,“ říká Václav Zeman, technický pracovník sekce Údržba těžba divize Služeb. Na lom Jiří například přišel nový velkostroj, a hlavně se letos výrazně prodloužily délky pasů.

„Celkově tak během roku museli naši pracovníci zkontrolovat deset bagrů na divizi Jiří, sedm na lomu Družba. Pokud to ale sečteme i s pasovými vozy, zakladači a dalšími mechanizmy, týkají se letošní opravy trojnásobného množství technologií,“ konstatuje Zeman.

Často přitom jde o poměrně složité práce. Například roční oprava v lomech nejčastěji používaného rýpadla KU300 obnáší sejmutí všech čtyř pasů, demontáž pohonů, jejich diagnostiku a případné opravy. 

„Kromě toho se také kompletně rozbalí housenicové pásy, mění se poškozené kusy, případně se demontují pojezdové převodovky a další části,“ vypočítává Václav Zeman. Obdobné práce jako zámečníky pak čekají také týmy elektrikářů, kteří musí překontrolovat kompletní elektrovýstroj rýpadla tak, aby následně bylo schopné projít kompletním vyvážením a revizí. „A to vše se musí stihnout za pouhých 30 dní,“ dodává Zeman.


Aktuality roční opravy