Jako spíše průměrnou hodnotí zemědělci z provozů Sokolovské uhelné letošní sklizeň obilovin. Těch se podařilo do poloviny srpna sklidit přibližně dvě třetiny z celkových 370 hektarů

„Co se týká ječmene, je letošní výnos přibližně 3,5 tuny z hektaru, což je o něco nižší než tomu bylo loni,“ potvrzuje agronom Jan Pospíšil. U pšenice se pak pohybuje kolem čtyř tun, což je dlouhodobý průměr.

„Je to ovlivněné počasím. Loni jsme kvůli suchu vůbec nezaseli řepku, která je náročná na přípravu půdy. U obilí se pak projevila letošní podivná zima i mokré jaro,“ vypočítává Pospíšil s tím, že celkový výsledek ještě koncem léta ovlivní sklizeň ječmene jarního, pšenice jarní a tritikale. „Do horších poloh se totiž teprve dostaneme, a to ještě může konečná čísla změnit.“

Během letošních sklizní pak byly vůbec poprvé využity dva nové velkoobjemové vleky pro přepravu sklizené slámy. Na ty se, proti klasickým valníkům, vejde o čtyři až šest balíků více, takže při dvou fůrách se ušetří jedna jízda traktoru. Mezi další technické novinky v zemědělské výrobě Sokolovské uhelné patří nová čelní rotačka na traktory New Holland, a nové stroje na úpravu půdy. 

Celkově Sokolovská uhelná hospodaří přibližně na tisíci hektarech zemědělských ploch. Z toho většinu tvoří pastviny, přibližně jednu třetinu pak orná půda. U produkce obilí je část využita pro vlastní spotřebu v živočišném chovu ve Starém Sedle. Zbylé obilí pak míří na prodej.

Aktuality sklizně