Audit hospodářských výsledků Sokolovské uhelné za rok 2007 potvrdil očekávání ekonomů. Firma vytvořila nejlepší výsledky ve své historii, kdy zisk po zdanění dosáhl výše 1,5 miliardy korun. 

„V uplynulém roce společnost vytěžila přes 10 milionů tun uhlí. Z toho bylo prodáno přes 

šest milionů, říká ekonomický ředitel společnosti Jaroslav Rokos. Největším odběratelem pak i v loňském roce zůstala energetická společnost ČEZ. Zbylé množství uhlí společnost zhodnotila převážně ve vlastních elektrárnách, menší část pak použila pro výrobu briket. Celkově tak v roce 2007 prodala 2900 GWh elektrické energie.

„Naopak ke znatelnému poklesu došlo u komodit citlivých na klimatické změny, jako je teplo, brikety nebo tříděné uhlí, konstatuje ekonomický ředitel. Tržby za výrobky a služby tak v loňském roce nejvýrazněji ovlivnil prodej elektrické energie, díky kterému společnost celkově utržila zhruba 9 miliard korun. 

K významným ukazatelům loňského roku patří také investiční prostředky, které dokládají zájem společnosti na jejím dlouhodobém rozvoji a stabilitě. V roce 2007 tak proinvestovala celkově 840 milionů korun. Šlo především o prostředky vložené do doplnění dobývacích technologií v těžební části, redeponizace vedlejších produktů nebo prodloužení pasové dopravy v lomu Jiří.

„K dalším významným investicím patřila také inovace technologie chlazení plynu, řešení kvality vypouštěných důlních vod nebo intenzifikace odsíření teplárny, vypočítává Rokos. Ta díky vloženým milionům splňuje i ty nejpřísnější imisní limity platné od ledna 2008.

Vedle investičních prostředků pak firma vynaložila v roce 2007 velký objem financí také na opravy technologií v rámci běžných nákladů. Nejvýznamnější v tomto směru byla bezesporu generální oprava prvního bloku paroplynové elektrárny, generální oprava dobývací technologie KU 300/18 v divizi Jiří a zahájení série generálních oprav lokomotiv v divizi Družba. 

Sokolovská uhelná pak v uplynulém období zaměstnávala 4,7 tisíce osob, dalších více než sto lidí pak zaměstnaly její dceřiné firmy. „Ti všichni mají nesporný podíl na dosažení loňských výsledků, a rozhodně si zaslouží dík, dodává Rokos.

Roční účetní uzávěrku, která byla podkladem pro audit, vypracoval ekonomický úsek společnosti. Audit pak s výrokem bez výhrad provedla reno­movaná společnost PricewaterhouseCoopers Audit, s. r. o.