Divize Družba Sokolovské uhelné předložila ke schválení nový plán otvírky a dobývky (POPD). Dokument, který určuje pravidla činnosti lomu umožní po řádném schválení jeho provoz na dalších pět let. 

„Práce na novém POPD začaly už na podzim roku 2006, říká ředitel divize Družba František Kastl s tím, že tak velký předstih je nutný především kvůli rozsahu činností, které plán řeší. Nejde totiž zdaleka jen o technické otázky dobývání uhlí. Plán se dotýká i obcí ležících v blízkosti dolového území. 

„Během následujících pěti let bude lom postupovat přibližně o devadesát metrů ročně severozápadním směrem. Tedy od Nového Sedla na Královské Poříčí, vysvětluje Kastl. V rámci příprav POPD tak byla uzavřena smlouva s městem Nové Sedlo, řešící zamezení například prašnosti z lomu, výstavbu ochranných valů a dalších opatření. Ty nejdůležitější části plánu se ale týkají především těžby.

Mezi nejzávažnější otázky, které byly během plánu řešeny, patřilo především chování vztlakové vody nacházející se pod lomem. V případě nevhodného způsobu odkrývání severního svahu by totiž mohlo dojít ke změně úrovně hladin, i případným skluzům materiálu. 

„Současně jsme museli splnit také podmínky České inspekce lázeňství na zajištění stabilní hladiny podzemních vod. Tedy aby byla jistota, že těžbou nedojde k případnému narušení lázeňských pramenů, konstatuje ředitel divize Družba.

Se stabilitními a hydrogeologickými posudky pak specialisté firmy vypracovali i nové výpočty využitelných zásob do roku 2012, včetně požadavků na těžbu a sypání skrývky. A to včetně dosypání severozápadní části bývalého lomu Medard - Libík v oblasti mezi Habartovem a Bukovany. 

„V rámci toho pak došlo k přehodnocení u těžby uhlí v letech 2008 a 2009, říká Kastl. To souvisí s ponecháním ochranného pilíře v lomu, který nelze odtěžit právě kvůli zachování stabilitních poměrů. „Takže těžba zde, místo plánovaných 1,8 bude 1,3 milionu tun.

Samotné uhlí na Družbě se pak i v nadcházejících letech bude pohybovat ve vyšších kvalitách. Při dobývání bude ovšem nutné řešit i vliv průchodu těžby starými poruby na kvalitu uhlí. Podíl stařin by, ale v nadcházejících pěti letech, neměl výrazně vzrůst proti současné situaci.