Primát z hlediska počtu drží mezi zaměstnanci Sokolovské uhelné zámečníci. Ve firmě jich pracuje téměř sedm set. Tato zdánlivě běžná profese má ale v provozech dolů i zpracovatelské části svá specifika.

Jednoznačný primát z hlediska počtu drží mezi zaměstnanci Sokolovské uhelné zámečníci. Ve firmě jich pracuje téměř sedm set.

Tato běžná profese je však v případě dolů i jejich zpracovatelské části velmi specifická. Minimálně z hlediska rozsahu prací, se kterými se firemní zámečníci musí vyrovnat. 

„Je tady hodně technologií, které jsou zcela unikátní a nikde jinde se s nimi nelze setkat,” potvrzuje Vlastislav Dalík, vedoucí provozu divize Služby zajišťujícího zámečnické práce pro zpracovatelskou část. Zámečník zde tak musí často strávit i několik let seznamováním se s jednotlivými technologiemi, než může v provozu začít působit samostatně. 

I proto dochází v provozech k výrazné specializaci zámečníků. Ve Vřesové tak fungují dílny zabývající se armaturami, rotačními stroji, ale například i klasickým obráběním. Stejně tak je mezi zámečníky tým řešící opravy turbín i další experti. 

„Dost specifické je třeba to, že máme vlastní středisko diagnostiky,” říká Dalík. To průběžně zpracovává data o chování různých technologií, jako jsou například čerpadla, kde měří jejich vibrace, chvění a další parametry. 

„Díky tomu pak lze dělat opravy tehdy, kdy je skutečně potřeba. Ušetří to především peníze, protože se nic nedělá zbytečně, a naopak dokážeme zabránit včas mož­ným haváriím.”

K zámečnickým specialitám ve Vřesové pak patří například pročišťování chladičů pomocí vysokotlakého čerpadla, a zcela obvyklým není ani tým vulkanizérů, zajišťující provoz pasových dopravníků. 

Ani v těžební části není situace o mnoho jednodušší. V některých parametrech je pro firemní zámečníky dokonce ještě těžší. Týká se to například zmiňovaných vulkanizérů. Zatímco ve Vřesové musí spojovat pásy o šířce necelého jednoho metru, v dolech dosahuje až 2,4 metru. 

„V těžební části navíc mají velkostroje dynamicky namáhané konstrukce,” říká Karel Luhan, vedoucí oddělení technické přípravy údržby pracujících v rámci divize Služby pro těžební část. Zatímco na Vřesové tak zámečníci musí řešit opravy složitých technologií v energetických a chemických provozech, v lomech je sváření na špičkové úrovni doslova denním chlebem. Svařit totiž například prasklé koleso rýpadla, nebo některé další části velkostrojů, není vůbec nic jednoduchého.

Velké týmy zámečníků z divize Služby pak doplňují pracovníci jednotlivých těžebních divizí. Ti mají na starosti především běžnou údržbu a menší opravy v dolech. Všichni zámečníci dohromady pak mají společné jedno. Když je potřeba, pracuje se kdykoliv a za každého počasí.

Naštěstí o kvalitní zámečníky, kteří zvládnou i složité akce v takových podmínkách, nemá Sokolovská uhelná v posledních letech nouzi. Díky dlouhodobé spolupráci s ISŠTE Sokolov totiž do provozů firmy míří ti nejlepší z absolventů školy, a zájem roste i z řad kvalifikovaných pracovníků v regionu. Důvod? Sokolovská uhelná nejen že nabízí zajímavé platové podmínky, ale především další odborné vzdělávání i dlouhodobou perspektivu.