Heliport ve Vintířově má za sebou šestnáct let provozu. Policii, vojenské i civilní letecké záchranné službě za tu dobu posloužil k téměř osmi stovkám přistání

undefined
Přistání vrtulníku Armádní letecké záchranné služby Plzeň - Líně ve Vintířově.

Jsou investice jejichž návratnost je měřitelná penězi a pak takové, u kterých přínos vyčíslit nelze. Je totiž na rámec jakýchkoliv měřitelných hodnot. Mezi ty druhé patří i heliport Sokolovské uhelné ve Vintířově. Ten má za sebou už šestnáct let provozu.

"Přistávací plocha pro vrtulníky s vybavením pro denní i noční přistávání byla vybudována v areálu divize Jiří ve Vintířově v závěru roku 1997," říká k počátkům heliportu Václav Kurc, šéf Závodní báňské záchranné služby. Cílem bylo vybudovat styčný bod pro rychlý transport mezi vozidly záchranné služby okresu Sokolov a leteckými záchranáři. Náklady na výstavbu pak hradila ze svého rozpočtu Sokolovská uhelná s příspěvkem tehdejšího Okresního úřadu Sokolov.

"Už v následujícím roce se tak naše báňská záchranná služba zapojila do spolupráce s Hasičským záchranným sborem Karlovarského kraje i Letkou letecké pátrací a záchranné služby Plzeň Líně v rámci integrovaného záchranného systému," konstatuje šéf báňských záchranářů s tím, že každoročně tak báňští záchranáři absolvovali 4 - 5 součinnostních cvičení, včetně těch zaměřených právě na záchranu osob z vrtulníku.

A záhy se ukázalo, že plocha má mnohem širší využití. Postupně dostala do podvědomí nejen Armádní letecké záchranné služby Plzeň Líně, ale dnes slouží i leteckým záchranným službám z jiných krajů České republiky. Přistávaly zde například helikoptéry z Ústí nad Labem, Prahy, Liberce ale i Hradce Králové.

"Jako základnu náš heliport používá i Policie České republiky, většinou při hledání pohřešovaných osob za pomoci vrtulníku s termovizí, ale přistávala zde také dvakrát vládní letka, nebo vrtulník HZS Praha," vypočítává Kurc. Na zajištění přistání pak s letovým personálem spolupracují v denní i noční dobu mechanici báňských záchranářů spolu s agenturou IBIS, která se stará také o zajištění bezpečného příjezdu sanity záchranné služby Sokolov na přistávací plochu.

V souhrnu za 16 let existence heliportu přitom rozhodně nejde o malá čísla. Od jeho otevření v září 1997 na něm, do 30. 9. letošního roku, proběhlo 784 přistání, z toho 182 v nočních hodinách. Vůbec největší zátěž heliport zažil v roce 2001, kdy zde proběhlo rovných 87 přistání vrtulníků. V drtivé většině právě těch, které zachraňovaly lidské životy.