Budova bude kompletně zakrytá už v říjnu, ještě předtím se ale v budově instaluje nový mostový jeřáb. Zvedat ho bude skrz rozebranou střechu speciální technika.

undefined

Již dokončená a nově opravovaná část střechy Teplárny Vřesová.

Na Teplárně Sokolovské uhelné ve Vřesové bude ještě letos zakončena oprava střechy, poškozené požárem. Její postupná oprava probíhá v důsledku požáru z roku 2010, při které došlo k poškození střechy. S kompletním dokončením opravy se počítá už na podzim.

"Oproti plánu se začalo, kvůli počasí, až v dubnu a práce trochu zbrzdily i následné deště. Nicméně i tak bychom měli vše stihnout v potřebném čase," říká vedoucí technik divize Zpracování Miroslav Meškán. Nejde přitom o nic jednoduchého. Oprava probíhá za plného provozu teplárny a ve značné výšce. Je tedy náročná jak z hlediska nakládání s materiálem tak bezpečnosti práce. Navíc je nutná i koordinace s dalšími pracemi.

"Oprava střechy je prováděná dodavatelsky firmou SUAS - Stavební a souběžně s ní probíhá další samostatný projekt, kterým je sanační oprava stěn, trámů a sloupů v objektu strojovny teplárny po požáru. A vůbec nejnáročnější akcí ale bude v září realizace investiční akce - výměna mostového jeřábu, který je součástí strojovny," popisuje vedoucí technik divize Zpracování.

Mostový jeřáb je jednou z klíčových technologií v teplárně. 67 tun těžký stroj s nosností až 80 tun v hlavním zdvihu se používá při realizaci generálních oprav turbogenerátorů. Ačkoliv samotný jeřáb pochází z 60. let minulého století, byl řádně udržován a opravován a zůstal v provozu až do roku 2010, kdy v důsledku požáru došlo k narušení charakteristiky jeho provozu. Pro účely minimalizace ztrát na výrobě byl provizorně opraven, nicméně na základě znaleckých posudků nebylo možno jej dále dlouhodobě používat a to i s ohledem na původní nosnost. Jediným řešením bylo instalovat jeřáb nový a to jak z hlediska technického, tak ekonomického.

"S ohledem na rozměry konstrukce je totiž možné jeřáb instalovat pouze střechou. Takže využijeme toho, že na konci srpna bude střecha na části budovy kompletně rozebrána," říká Meškán. Vynášet starý a umísťovat nový stroj pak z haly bude speciální obří jeřáb s nosností až 800 tun. "Tak velké břemeno jsme zvedali naposledy když se na střeše teplárny v letech 2004 - 2008 instalovaly napájecí nádrže."

„Veškeré opravy střechy, sanační opravy i investiční akce výměny mostového jeřábu jsou hrazeny z přijatého pojistného plnění, které společnost obdržela v souladu s uzavřenými pojistnými smlouvami", říká Meškán.