Zpracovatelská část Sokolovské uhelné ve Vřesové po dvou letech prošla náročnou sérií oprav technologických zařízení. Mezi ty nejsložitější akce letos patřila výstavba rozsáhlého chladícího okruhu.

Odpracovaných 27 600 hodin, nasazení více než čtyř stovek vlastních zaměstnanců, desítky externích pracovníků i odborného dohledu a souhrnné náklady v desítkách milionů korun. Taková je bilance letošních odstávek zpracovatelské části Sokolovské uhelné ve Vřesové.

"Cílem odstávek bylo zajistit opravy, které nelze realizovat bez úplného zastavení zpracovatelské části," říká Miroslav Meškán ze sekce Hlavní mechanik firemní divize Zpracování s tím, že naposledy stejným způsobem provoz zpracovatelské části Vřesová utichl před dvěma lety.

Mezi stěžejní investiční akce s přímou vazbou na celopodnikovou odstávku letos patřilo především dokončení a propojení jižní části chladícího okruhu a čerpací stanice IV, které se připravovalo už od loňského roku. A rozhodně nešlo o nijak jednoduchou věc.

"V jejím rámci bylo například položeno 709 metrů potrubí o průměru 800 mm," vypočítává Meškán s tím, že další část rozvodů tvořilo skoro půl kilometru potrubí o průměru 1,2 metru a další téměř tři stovky metrů trubek o menších průměrech. To vše se přitom instalovalo za plného provozu Vřesové souběžně s trasou dosluhujícího okruhu, aby během odstávek mohlo dojít k přepojení starého a nového potrubí. Celkové náklady na tuto akci pak dosáhly zhruba padesáti milionů korun.

Vedle této neobvyklé výstavby se ale během odstávek pracovníci firmy zabývali také například výměnou starého odlučovače kapek na odsíření kouřových plynů teplárny za modernější, nebo vyměnily svodky včetně překřížení pod pasy, které zajišťují zauhlování generátorovny. A za zmínku stojí i oprava zauhlovacích tras na sekci Úpravna uhlí, kde se provedla výměna redlerů R405 a R411, které zajišťují zauhlování vřesovské teplárny.

"Výčet oprav realizovaných při celopodnikové odstávce zpracovatelské části by byl samozřejmě daleko obsáhlejší," říká pracovník sekce hlavního mechanika. Důležité ale je, že i přes jejich značné množství, většinu z nich dokázali zajistit vlatními silami pracovníci firemní divize Služby. Práce externích dodavaelů se tak používaly pouze v nejnutnějších případech.

"Výše nákladů na ostatní opravy, které bylo nutno pokrýt externími dodavateli, tak letos nedosáhly ani výše dvaceti milionů korun," shrnuje průběh odstávek Meškán.