Většina vynaložených peněz již tradičně míří do modernizace provozů Sokolovské uhelné v těžební i zpracovatelské části, nebo do jejich ekologizace a zvyšování bezpečnosti.

Investice ve výši téměř jedné miliardy korun chce realizovat v roce 2011 společnost Sokolovská uhelná ve svých provozech. I letos mezi nimi hrají klíčovou roli dlouhodobé projekty. Ten nejvýznamnější probíhá již druhým rokem a má za cíl významné snížení emisí teplárny ve Vřesové.

"Souhrnné náklady této investice jsou 265 milionů korun, a je realizačně rozdělena do několika let," potvrzuje Petr Linha, vedoucí sekce Investice společnosti Sokolovská uhelná. Již v loňském roce tak proběhly úpravy prvního z pěti kotlů teplárny. A jak ukázaly v těchto dnech dokončené garanční testy, skutečně se podařilo dosáhnout poměrně výrazného snížení emisí oxidů dusíku.

"Letos v rámci investiční akce proběhnou práce na kotli číslo 3, které si vyžádají výdaje ve výši přes 61 milionů korun," dodává Linha s tím, že celá investice bude dokončena v roce 2015.
Pokud jde o letošní rok, ve Vřesové se odehraje i celá řada dalších významných investičních akcí. Patří mezi ně například poměrně náročný projekt rekonstrukce chladících řadů čerpací stanice 4, které zajišťují chlazení generátorovny.

"Ten je složitý hlavně proto, že kvůli zajištění provozu není možné stávající řady odpojit. Nové se proto staví přímo nad nimi," vypočítává komplikace související s instalací potrubí o průměru až 120 centimetrů Linha. K jejich propojení pak dojde v rámci odstávek zpracovatelské části v průběhu letošního léta. Celkové výdaje na tuto investiční akci činí zhruba 36 milionů korun a je prováděna dodavatelsky Báňskou stavební společností.

Pro provoz zpracovatelské části má značný význam také stavba nového zásobníku dehtu v prostoru stávajícího tankoviště s kapacitu 5 000 tun. "Ten nám umožní vykrývání rozdílů mezi odbytem a spotřebou dehtu ve vlastních provozech," říká Linha. Kompletní propojení tak umožní dehet ze zásobníků podle potřeby čerpat do cisteren, přesměrovat na technologii hořákového generátoru a nebo prostě jen skladovat po nezbytnou dobu.

Pokud jde o těžební část, jednoznačně nejvýznamnější investiční akcí letošního roku bude přemístění nakládky uhlí v lomu Jiří, nazývané také Václavák II. Jde o rozsáhlý komplex prací, jejichž součástí je přeložení několika pásových linek, vybudování nové příjezdové komunikace do lomu. Na ně navazuje i přemístění linky D a zkapacitnění drtírny D.

"Díky tomu se uvolní v oblasti stávajících linek zásoby uhlí pro dobývání, a po jejich odtěžení pak místo poslouží jako výsypný prostor," konstatuje Linha. Zároveň počátkem letošního roku skončila také investiční akce výstavba sedimentační nádrže v lomu Družba, díky které se výrazně zlepší kvalita vypouštěných důlních vod v případě větších srážek.

V oblasti dopravy pak nejvýznamnější investicí Sokolovské uhelné letos bude ukončení komplexní rekonstrukce nádraží ve Vřesové. Zde dojde například ke sloučení hradel D3 a D2 do jednoho celku, ale především k osazení celého provozu moderním řídícím systémem, který má, mimo jiné, přispět také k větší bezpečnosti železničního provozu.