Rozsáhlou investici si vynutila potřeba rozšíření výsypných ploch, mimo jiné také v souvislosti se skluzem na vnitřní výsypce.

Nová nakládka uhlí a hlavní přístupová komunikace včetně dvou mostů vznikne v průběhu letošního roku v lomu Jiří ve Vintířově. Akce za více než 320 milionů korun přitom rozhodně nebude patřit mezi jednoduché stavební projekty. Vyžádá si totiž přesun hned tří vynášecích pasových linek.

„Celé to souvisí s nutností získání dalších prostor na vnitřní výsypce lomu," říká vedoucí sekce Těžba Radovan Zima. Samotný projekt je pak rozdělen do dvou etap. V té první budou do poloviny letošního roku přesunuty linky A a B, a následně dojde také k přesunu vynášecí linky D. První etapu prací zajistí dodavatelsky společnost Sokolovské strojírny, zhotovitel druhé etapy bude teprve vybrán.

Celý transfer bude o to složitější, že v prostoru současných linek vede také hlavní přístupová komunikace do lomu a s ní související mostní konstrukce. Vedle jednoho pasového mostu tak bude nutné vystavět také velký silniční most, který překlene vedení pasové linky technologického celku TC2.

Samotný přesun dvou hlavních vynášecích linek z lomu A a B je plánován na letní měsíce. Jejich odstavením totiž klesne kapacita pasové dopravy o polovinu. „V letních měsících je ale nižší těžba, a navíc bude probíhat odstávka, takže by transfer neměl narušit výrobu," konstatuje vedoucí sekce Těžba uhlí.

V důsledku přesunu linek pak dojde k jejich prodloužení ze současných 580 metrů na celkových 986 metrů délky. V tomto rozsahu si však ještě vystačí se stávajícím počtem poháněcích stanic a nebude je nutné doplňovat o další.

„Celkově pak počítáme s dokončením celé akce v závěru letošního roku. Pak dojde k postupné likvidaci stávajících konstrukcí a následnému odtěžení ochranného uhelného pilíře," shrnuje postup prací Zima s tím, že k zakládání zeminy začne takto uvolněný prostor sloužit v poslední čtvrtině roku 2012.
(red)