Špičková technika může pomoci zachraňovat životy nejen v provozech Sokolovské uhelné, ale i v širokém okolí. Podnikový hasiči totiž zasahují i mimo areál dolů nebo zpracovatelské části.

Zbrusu nový sanitní vůz uvedli do provozu počátkem března pracovníci Hasičského záchranného sboru podniku Sokolovská uhelná ve Vřesové. Nový Volkswagen s pořizovací cenou přes 1,5 milionu korun je vybaven nejnovější technikou, která má pomoci hasičům při výjezdech.
„Jde v podstatě o identický stroj, jaký používají běžné záchranné služby v civilním provozu," říká velitel hasičů Herbert Weiss s tím, že kromě standardního vnitřního vybavení lehátkem nebo páteřními nosítky má nová sanita také schodolez, který umožní lepší transport pacienta v budovách, a především automatický defibrilátor a špičkovou autopulsní masážní desku pro neinvazivní podporu srdeční masáže.
„Za normálních okolností totiž musí být pacient při provádění srdeční masáže na místě. Při použití této desky ho ale lze zároveň transportovat na lehátku," vysvětluje výhody nové techniky Weiss.
Sanita nebude zdaleka ale sloužit jen při zásazích podnikových hasičů v provozech Sokolovské uhelné. Z jejich celkových pěti desítek výjezdů ročně totiž část probíhá také v okolních obcích, například v rámci pomoci při autonehodách. Mnohdy pak při výjezdech jednotka využívá také druhý ze svých sanitních strojů, který je uzpůsoben pro zásahy v terénu.
V současné době všech 36 příslušníků sboru prochází proškolením na práci s novou technikou. Po jejich absolvování pak budou moci plně využít nové přístroje pro záchranu lidských životů ve všech směnách.