Další prostředky z rozpočtu Sokolovské uhelné míří do ochrany vod. Likvidace starých ekologických zátěží u Staré Chodovské skončí už za dva roky.

Nový významný posun v oblasti životního prostředí na Sokolovsku potvrzují údaje o vypouštěných emisích za první tři čtvrtletí letošního roku. Ty potvrzují především smysl intenzifikace odsíření teplárny Sokolovské uhelné ve Vřesové, jejíž účinnost tak v roce 2008 vzrostla na plných 93 procent. K významnému poklesu CO2 v poměru na vyrobenou elektrickou energii pak došlo letos i u sousední paroplynové elektrárny. 

„Ta snížila za prvních devět měsíců měrnou emisi CO2 na vyrobenou el. energii o více než pět procent, oproti stejnému období loňského roku," potvrzuje Jan Havelka, specialista úseku technického ředitele Sokolovské uhelné. 

V absolutní hodnotě toto představuje snížení emise o 64 626 tun CO2. 

Důvodem tohoto snížení byly úspěšně provedené generální opravy na obou blocích této elektrárny, především na bloku PPC2 v letošním roce. Během nich bylo vyměněno lopatkování plynové turbíny a všechny spalovací trysky. Ke snižování emisí pak vede i provozování elektrárny ve výkonové hladině s vyšší účinností. To vše v přepočtu na vyrobenou elektrickou energii znamená, že ačkoliv paroplynová elektrárna vyrobila za období 9 měsíců letošního roku o 22,7 % více el. energie oproti stejnému období 2007, emise CO2 vzrostla pouze o 17,6 %.

„Souhrn investic a oprav tak přináší dlouhodobý průměrný pokles emisí o dvě třetiny. A jestliže letošní strop pro vypouštění SO2 činí 4 500 tun, bude celkové číslo přibližně o dva tisíce tun nižší," dodává Havelka s tím, že to vše i nadále zařazuje elektrárny Sokolovské uhelné v přepočtu na výkon mezi nejekologičtější uhelné zdroje v České republice. 

Ne všechny investice vynaložené do oblasti ekologie v rámci provozů Sokolovské uhelné směřují pouze do ochrany ovzduší. Letos probíhá v režii firmy i několik významných akcí zaměřených na ochranu povrchových vod. Tou první je výstavba dvou nových sedimentačních nádrží v lomu Družba. Do konce letošního října byla dokončena příprava první z nich, další se pak bude budovat na jaře. Celkově pak má být stavba dokončena v říjnu příštího roku.  

„Po uvedení těchto nádrží do provozu se zvýší celkový počet sedimentačních nádrží na divizi Družba na tři. To umožní další snížení obsahu nerozpuštěných látek ve vodách vypouštěných do Loučského a Novosedelského potoka. A navíc v případě nutnosti umožní i flokulaci těchto sedimentů," říká Martin Dědič, vedoucí sekce ekologie úseku Technického ředitele Sokolovské uhelné. 

K neméně významným pak patří i likvidace starých důlních zátěží u Staré Chodovské. Jde o bazén naplněný dehty, které pocházejí z šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Akci hradí ze svého rozpočtu stát, a provádí ji specialisté Sokolovské uhelné. 

„Kaly je nutno postupně odčerpat a následuje jejich ekologická likvidace v plynárně ve Vřesové," říká Dědič s tím, že z celkového objemu 20,5 tisíc tun kalů se již podařilo odstranit více než 14 tisíc. Po úplném vyprázdnění pak bude bazén rozebrán a zlikvidován, stejně jako okolní kontaminovaná zemina. Ukončení této akce je pak plánováno na rok 2010.