Díky technologii se ve Vřesové ročně získají tisíce tun kyseliny sírové. Agresivní prostředí uvnitř výrobní jednotky si ale vyžádalo výměnu jednoho z klíčových komponentů. 

Neobvyklá oprava proběhla v uplynulých týdnech na jednotce odsíření bohatých expanzních plynů na divizi Zpracování ve Vřesové. V té musel být vyměněn 35 tun těžký výměník odpadního tepla, který postupem času podlehl agresivnímu prostřední uvnitř odsiřovací jednotky. 

„Kyselina totiž během své kondenzace vytváří velmi agresivní prostředí. A to má samozřejmě vliv na životnost materiálů,“ poukazuje Richard Kaplánek, který má v rámci firemní sekce Rectisol divize Zpracování. Například trubky v kondenzační věži, kam míří plyn s obsahem sirovodíku o teplotě přes 1300 stupňů, jsou proto vyrobeny ze speciálního skla. V samotném výměníku sice mají už jen 400 stupňů, ale výměníky musí, kvůli přenosu tepla, zůstat kovové. „A tak je kyselina obsažená v plynu postupem času doslova prožere.“

Výměna ocelového kolosu trvala víc než měsíc, a i když se technologie nijak zásadně nezměnila, a stejné zůstanou i její parametry, měl by nový výměník vydržet rozhodně déle, než ten dosavadní. „Za ty roky se přeci jen mnohé materiály zlepšily, takže by měly i lépe odolávat agresivnímu prostředí, než ty používané v minulosti,“ dodává Kaplánek.

Odsiřovací jednotka WSA byla dokončena v roce 1993 nákladem 670 milionů korun, a slouží k odsiřování plynů, které vznikají při čištění plynu vyráběného tlakovým zplyňováním uhlí. Ty se dřív spalovaly neekologicky v teplárně. Dnes se naopak díky ní získá z plynů na 50 tun kyseliny sírové denně, které dříve šly v plném objemu do ovzduší. Jen za loňský rok se jednalo o více než 16,6 tisíce tun kyseliny o čistotě až 97 procent.

Výměna už druhého výměníku jednotky WSA přitom není jedinou klíčovou opravou nebo investicí, které letos ve Vřesové proběhly. Souběžně firma například realizovala také posílení druhé řady rectisolu, které umožní vyšší zkapacitnění zpracování plynu ze stávajících 110 tisíc metrů krychlových hodinově na 140 tisíc. Souběžně v letních měsících probíhala také velká generální oprava turbogenerátoru č. 2 na teplárně, nebo průběžná generální oprava kotlů tamtéž.


Aktuality Rectisol