Ruční obsluha se stane minulostí. Nová technologie s sebou přinese i vyšší bezpečnost. Spuštění nového řídícího systému je plánováno na rok 2010.

Doslova zásadní změny čekají v nadcházejícím roce generátorovnu společnosti Sokolovská uhelná ve Vřesové. Technologie, která ročně vyrobí více než miliardu metrů krychlových energetického plynu pro nedalekou paroplynovou elektrárnu, totiž projde zásadní modernizací. Během ní obdrží nový špičkový řídící systém.

"V současné době jsou v generátorovně osazeny přístroje ze 70. let minulého století, které doplňuje systém sběru dat z počátku 90. let," říká Přemysl Stuška, vedoucí technik sekce Investice. To s sebou přináší hned několik problémů při řízení provozu. Tím prvním je, že systém sběru dat sice vyhodnocuje co se v jednotlivých částech technologie odehrává, ale neumí zasahovat do samotného řízení výroby.

"V důsledku tak někdo musí do procesu zasáhnout přes separátní řídící systém, nebo dokonce často i dojít na místo a otočit někde příslušným kohoutem. Pak zavolat jestli jím otočil dost, a případně ho ještě doregulovat," vysvětluje Stuška.

Navíc pro téměř dvacet let starý systém sběru dat už dnes neexistuje technická podpora a tím pádem nelze počítat s jeho dalším rozvojem tak, jak se na trhu objevují nové modernější měřící a regulační přístroje. To vše by se ale mělo do roku 2010 stát minulostí. V rámci investice totiž budou nahrazeny současné ručně obsluhované členy novými s dálkovým ovládáním a stejně tak budou na řídící systém napojeny i měřící přístroje.

"Takže odpadne potřeba ruční regulace a navíc se zvýší i bezpečnost celé výroby. Samotný řídící systém bude kvůli bezpečnosti zdvojený a k němu přibude jako nadstavba i samostatný bezpečnostní systém ESD. Ten dokáže v případě potřeby zasáhnout do procesu výroby energoplynu, případně ji zcela zastavit a zcela minimalizovat riziko případné havárie."

V současné době je vypracovávána realizační dokumentace k investici. Pokud proběhne výběrové řízení na dodavatele stavby hladce, první práce odstartují za plného provozu generátorovny už na jaře 2009 a dokončeny budou přibližně o rok později.

Investice je rozčleněna do instalace samotného řídícího systému a následného připojení jednoho generátoru. Těch je v každé ze dvou generátoroven celkem celkem 13 a budou připojovány následně po vyladění prvního z nich. Plné spuštění nového řídícího systému je pak naplánováno v rámci řádné odstávky na rok 2010.

 

Aktuality generátorovna