Poprvé v historii pojede zpracovatelská část ve Vřesové bez pravidelné letní odstávky. Ta v minulosti sloužila k opravám a rekonstrukcím technologií, a měla zásadní dopad i na zákazníky společnosti.

„Od nynějška bude tak rozsáhlé zastavení provozů k vidění jen jednou za dva roky.Na dvouletý cyklus nám umožňuje přejít především stav jednotlivých technologií,“ říká Jiří Peterka, výrobní ředitel Sokolovské uhelné. V posledních letech se totiž nejen výrazně zlepšily samotné technologie a kvalita používaných materiálů, ale společnost především významně investovala do inovace všech klíčových zařízení ve Vřesové, včetně jejich řídicích systémů.

„Opravy a částečné odstávky je navíc díky liniovým vedením možné provádět i v době mezi dvěma hlavními odstávkami způsobem, kdy se odstaví například jen jedna linka, zatímco druhou dál provozujeme,“ poukazuje na různé možnosti řešení oprav výrobní ředitel. Vydělají na tom především zákazníci Sokolovské uhelné. Ti, které zpracovatelská část ve Vřesové zásobuje teplem totiž v minulosti byli každé léto několik dnů bez teplé vody. Rozvodná síť se tak musela obejít bez dodávek proudu z obou elektráren firmy, ačkoliv poptávka v letních měsících je v současné době již téměř identická s tou zimní. 

I když ale odstávky nebudou, přesto se na některých technologických celcích ve Vřesové budou dělat opravy. Jde především o teplárnu, kde od května do června probíhala oprava kotle č. 4, na který plynule naváže oprava kotle č. 3. V obou případech jde o větší zásahy do tlakových celků kotlů, kterou realizuje firma kombinací vlastních prací a externích dodávek. 

„Souběžně s tím probíhá generální oprava turbogenerátorů, která bude vždy po jednom celku pokračovat až do roku 2011 tak, aby nebylo nutné odstavit celý provoz,“ říká Peterka. Dále na paroplynové elektrárně proběhnou střídavě revize obou bloků. K dalším zásadním technickým opatřením pak během léta bude patřit rekonstrukce a inovace obou rectisolových řad. Ta umožní zvýšení výroby energoplynu pro elektrárnu a tím i snížení nákladů na nákup zemního plynu. 

Zatímco u zpracovatelské části ve Vřesové je léto bez komplexní odstávky historickou novinkou, v lomech na takové události jsou naopak zvyklí. „Těžba totiž běžně jede i během léta kvůli požadavkům odběratelů,“ vysvětluje Peterka. Letos to jsou ale naopak právě lomy, kdo se odstávky dočkal. V Novém Sedle proběhla na přelomu května a června, v lomu Jiří s ní pak počítají v srpnu v souvislosti se stavbou prodloužení vynášecích linek.